Representanten

Tijdens een opstelling wordt gebruik gemaakt van iets wat we nog niet goed kunnen verklaren: het Wetend Veld. De aanvrager van een opstelling komt met een probleem, vraag of situatie en wil graag meer inzicht en/of heling. De aspecten die hiervoor van belang zijn, kunnen opgesteld worden en daarmee door representanten zichtbaar gemaakt worden. Je kan daarbij denken aan familieleden, gevoelens, lichaamssymptomen, ziektes, landen, plaatsen, tijden, dieren, etc. De representanten krijgen of zoeken een plaats in de ruimte en dan gebeurt er iets wonderlijks. Die persoon ervaart gevoelens, gedachten en fysieke sensaties die niet bij henzelf horen, maar wel passend zijn bij diegene wie of datgene wat hij of zij representeert.


Wat moet ik doen als representant?

De representanten kunnen door de begeleider worden bevraagd over hoe zij hun plaats ervaren en hoe zij zich tot andere representantrollen verhouden. Hierbij is het belangrijk dat je open en zonder oordeel bent voor wat je ervaart. Je hoeft er niets bij te bedenken en het is geen toneelspel. Je hoeft ook geen advies te gaan geven over het probleem van de aanvrager. De begeleider gebruikt deze informatie samen met de aanvrager meer inzicht en heling in het systeem te krijgen. Soms worden zinnen uitgesproken, komen er andere rollen bij of veranderen representanten van houding of positie. Het effect daarvan is vaak meteen zichtbaar. Een opstelling kan ook in stilte gedaan worden en het is zelfs niet noodzakelijk dat je als representant weet voor wie of wat je staat. Zo lang je maar volgt wat je in je lijf voelt gebeuren en dat rustig laat zien. 

Voorbeelden van sensaties die je als representant kan ervaren, zijn:
- je wil naar buiten kijken of juist naar de grond of recht in iemands ogen
- je voelt je prettig of juist niet in de buurt van een andere representant
- je voelt je groot en sterk of juist klein
- je voelt je boos, verdrietig, trots, neutraal, vol vertrouwen, etc.
- je voelt een enorme opluchting als er een representant extra bij komt of een zin uitgesproken is
- je voelt spanning of pijn in een bepaald lichaamsdeel, bent wankel op de benen, onrustig of kalm, ontspannen
- je bent je bewust van de ene representant, maar niet van de ander


Sommige mensen vinden het moeilijk om te onderscheiden wat van henzelf is en wat van de rol die ze representeren. Vaak is het zo dat dit dan ook iets uit jouw systeem raakt. Dat is niet erg en als het niet goed voelt, mag je altijd 'nee' zeggen als je gevraagd wordt voor een rol of eruit stappen als het te dichtbij komt voor je. Ook is het een mogelijk fijn voor je om een eerste keer als representant een niet-persoonlijke rol op je te nemen, bijv. ‘vertrouwen’ of ‘blokkade’. Uiteraard worden de representanten ook weer goed losgemaakt van hun rol en kan je daarbij extra hulp krijgen als dat nodig is.

Wil je nog meer lezen over de rol van representant, dan raad ik je aan deze pagina te lezen met nog meer uitleg en voorbeelden: representant-in-een-familieopstelling-hoe-weet-je-wat-je-voelt? Deze tips voor representanten onderaan deze pagina zijn ook heel nuttig: als-representant-deelnemen


Zelf kan ik de rol van representant niet anders omschrijven dan...

Wat levert het mij op als representant?

Uiteindelijk kan je er veel over lezen, maar is de ervaring altijd weer uniek. Daarom nodig ik je van harte uit om het eens mee zelf te maken. Tijdens een opstellingendag bij Wijslijf zijn we met een groep van 7-12 mensen. Er zijn maximaal 3 aanvragers van een eigen opstelling die de rest van de dag, net als de overige mensen, aanwezig zijn als representant en/of toeschouwer. Veel mensen geven aan dat dit voor hen ook van grote waarde is. De thema's die aan bod komen, hebben immers vaak ook raakvlakken met je eigen leven. Zelf vind ik het ook heel mooi om allerlei andere rollen te ervaren, die je in dit eigen leven niet snel zult ervaren. Mij heeft het geleerd veel dichter bij mijn eigen gevoel te komen. Anderen zeiden dit over hun ervaring als representant:

"Heel bijzonder om mee te maken, de gevoelens van een ander te voelen en soms ook verwarrend omdat je je afvraagt; is dit van een ander of is dit van mij. Maar het gewoon toelaten, beleven en daarna weer loslaten en er toch ook voor jezelf inzichten uit te halen, heel mooi! "

"Hele mooie opstellingen, die mij ook aan het denken hebben gezet: waarom koos ik steeds de rol van onwillig/niet medewerkzaam type?"

"Prachtige opstelling. Goed en rustig door Emily-Merel begeleidt. Mijn representantenrol ontstond tijdens de opstelling en het leert mij dan weer dat ik daarop mag vertrouwen. Mooi om zo mijn bijdrage te leveren aan het helend proces van de vraagsteller."

"De magie van opstellingen, de energie, het vertrouwen van de participanten, ieder mens zijn/haar eigen verhaal."


Meedoen als representant?

Wil je ook een keer meedoen als representant? Je kan je bij mij aanmelden voor een dag vol levenservaring, dankbaarheid en inzichten. 

Datum, tijd en locatie: zie agenda of op Facebook of Instagram.

Bijdrage representant: €40