(Familie)opstellingen

Wat zijn familieopstellingen?

Veel mensen hebben de ervaring dat ze steeds opnieuw dezelfde problemen tegenkomen ondanks intens werken aan zichzelf . Heel vaak weten ze niet waarom. Ze zijn verstrikt in patronen die niet alleen uit de persoon zelf komen, maar vanuit hun familie van oorsprong onbewust zijn overgenomen.
Familieopstellingen maken de onbewuste patronen duidelijk die door generaties heen worden overgedragen. Ze bieden oplossingen op een heel diep niveau en helpen om ons leven positief te veranderen.

Heb je een probleem waar je steeds weer tegenaan loopt, een duidelijke verlangen? Dan kan een familieopstelling mogelijk helend voor je werken. 


Hoe werken familieopstellingen?

In 1928 werd penicilline ontdekt. Het bleek mensen beter te kunnen maken. Men had toentertijd geen idee hoe en waarom. Maar ze maakten er wel gebruik van. Zo lijkt het met familieopstellingen nu ook te zijn. Het zit tussen psychologie en het nog onverklaarde in. Maar waarom zouden we hier geen gebruik van maken als het wel helend blijkt te kunnen werken?

In een opstelling is het gebruikelijk dat een andere persoon als representant wordt neergezet in de ruimte. Deze krijgt een plaats en een rol (bijv. de vader van de cliĆ«nt) toebedeeld. Op het moment dat dit gedaan is gebeurt er iets wonderlijks. Die persoon ervaart gevoelens, gedachten en fysieke sensaties die niet bij henzelf horen, maar wel passend zijn bij degene die hij of zij representeert. Op deze manier kan er gewerkt worden met verschillende posities en het uitspreken van zinnen die meer helderheid en inzicht kunnen verschaffen en helend kunnen werken.

Het kan voorkomen dat er geen personen worden opgesteld, maar dieren, landen, plaatsen, tijden, gevoelens, ziektes, symptomen, etc. 

Soms is het niet wenselijk of mogelijk om dit in een groep met representanten te doen. Dan is het ook mogelijk om met kaartjes, voorwerpen of grondankers te werken. In dat laatste geval worden er plekken op de grond gemarkeerd die de persoon of het onderwerp weergeven en kunnen de de posities beurtelings ingenomen worden. 

Voor een opstelling is het mogelijk, maar niet nodig om betrokken personen aanwezig te laten zijn. Alleen je eigen aanwezigheid en openheid is noodzakelijk.


Wanneer kan je een (familie)opstelling doen?

- wanneer je niet goed in je vel zit, maar niet weet waarom

- wanneer je steeds maar iets probeert te bereiken, maar het lukt niet

- wanneer je meer uit het leven wil halen

- wanneer je een belangrijke keuze moet maken waar je niet uitkomt

- etc. 

 

Wil je weten of jouw probleem/verlangen ook geschikt is voor een familieopstelling? Neem dan  contact met me op.